Lezing over de film ‘Frantz’ van Francois Ozon door Rita Rehorst

4 april 2023 (18:55 uur)

Op 4 april organiseert Dispuut Plein Air een lezing over de film ‘Frantz’ van Francois Ozon. Spreker is Rita Rehorst. ‘Frantz’ is een Frans-Duitse dramafilm uit 2016, een herbewerking van de film 'Broken lullaby' (1932) van Ernst Lubitsche. Hij bewerkte op zijn beurt het toneelstuk 'L'homme que j’ai tue' (1930) van Maurice Rostand en de Engelse bewerking 'The man i killed' )1931) van Reginald Berkeley.

In 2016 was deze film geselecteerd voor de competitie van de Gouden Leeuw op het Internationale Filmfestival van Venetië. In 2017 kreeg hij elf nominaties voor de Franse Cesars waarna hij won met de beste cinematografie.  

Het verhaal speelt zich af vlak na de eerste wereldoorlog in een klein Duits stadje.  Anna rouwt om de dood van haar verloofde en bezoekt elke dag het graf. Frantz kwam om het leven aan het front in Frankrijk. Op een dag vindt zij bloemen bij het graf.  Dat maakt haar nieuwsgierig. De volgende dag ontmoet zij een mysterieuze Fransman die de bloemen bij het graf van zijn Duitse vriend neerlegt. Hij is naar de stad gekomen om zijn respect te betuigen aan het graf van Frantz maar ook om contact op te nemen met de ouders van de soldaat. Hoewel het voor beide partijen moeilijk is met de bitterheid van de nederlaag van Duitsland om te gaan, legt Adrien uit dat hij Frantz kende en geleidelijk wint hij de harten van Anna en de ouders van Frantz.
De film toont de beelden van een persoonlijk rouwproces met daar doorheen het collectieve oorlogstrauma.

Programma
18:55 - 19:10 uur: Mededelingen
19:10 - 20:00 uur: Lezing van Rita Rehorst
20:00 - 20:15 uur: Koffie & thee
20:15 - 21:00 uur: Vervolg lezing
21:00 - ? uur: Borrel en napraten.

Aanmelden en (bij verhindering) afmelden bij de secretaris via: pleinairou@gmail.com.