Webinar: Gender engagement en activisme in Nederlandstalige literatuur

6 november 2023 (19:00 uur)

De faculteit Cultuurwetenschappen van de OU organiseert maandelijks een webinar over uiteenlopende onderwerpen. In het eerstvolgende webinar op maandag 6 november 2023 gaat dr. Jan Oosterholt, universitair docent letterkunde, spreken over gender engagement en activisme in Nederlandstalige literatuur.

In 2022 won Mariken Heitman met Wormmaan de prestigieuze Libris Literatuur Prijs. In haar roman speelt de rigiditeit van gendercategorieën een grote rol, waarbij ze de hedendaagse discussie op een intrigerende wijze verbindt met het ingrijpen van de mens in de natuur. Genderfluïditeit staat in meer recente Nederlandse romans centraal: spraakmakende voorbeelden zijn De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld en De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker. Mengen deze auteurs zich met hun engagement in een maatschappelijk debat? En zo ja, doen zij dat op een activistische wijze?

Dr. Jan Oosterholt werkt momenteel als universitair docent letterkunde aan de OU. Zijn onderzoek richt zich op Nederlandse literatuur van de 18e eeuw tot nu, de receptie van buitenlandse literatuur in Nederland en Vlaanderen, theorie en praktijk van de literatuurgeschiedschrijving, imagologie en adaptaties van literaire teksten. Jan geeft dit academisch jaar de cursus kracht van verhalen, 19e eeuws roman, diversiteit en inclusie in de kunsten en Revolutie!

Bij dit (gratis) webinar is iedereen welkom. Het webinar start op maandag 6 november 2023 om 19.00 uur en is te volgen via een livestream. Tijdens de sessie kunt u vragen stellen via de chatfunctie. De duur van het webinar is ongeveer 60 minuten.

U kunt zich aanmelden voor het webinar door het aanmeldformulier in te vullen. U ontvangt dan op 6 november een link om deel te nemen. Aanmelden is mogelijk tot en met 5 november.