Webinar 'Logische puzzels' op dinsdag 6 december

6 december 2022 (19:00 uur)

Op dinsdag 6 december 2022 vindt het webinar Logische puzzels: 'One Hundred Prisoners and a Lightbulb' plaats. Tijdens dit webinar geeft prof. dr. Hans van Ditmarsch, hoogleraar aan de opleiding Artificial Intelligence, aan de hand van een raadsel een lezing over logische puzzels en gaat hij in op de oorsprong hiervan.

Overweeg dit raadsel:
Aan een groep van honderd gevangenen, allen samen in de eetzaal van de gevangenis, wordt verteld dat zij allen in isolatiecellen zullen worden geplaatst en vervolgens één voor één zullen worden ondervraagd in een kamer waarin zich een licht met een aan/uit-schakelaar bevindt.

De gevangenen kunnen met elkaar communiceren door de lichtschakelaar om te zetten (en dat is de enige manier waarop zij kunnen communiceren). Het licht is aanvankelijk uitgeschakeld.
Er is geen vaste volgorde van ondervraging of interval tussen ondervragingen en dezelfde gevangene kan op elk moment opnieuw worden ondervraagd.
Wanneer een gevangene wordt ondervraagd kan hij ofwel niets doen, ofwel de lichtschakelaar omzetten óf aankondigen dat alle gevangenen zijn ondervraagd.
Als de aankondiging dat alle gevangenen ondervraagd zijn waar is, worden de gevangenen (allemaal) vrijgelaten. Maar als het niet waar is, worden ze allemaal geëxecuteerd.
Kunnen de gevangenen in de eetzaal het eens worden over een protocol dat hen vrij zal laten?

Tijdens het webinar wordt uiteraard een oplossing gepresenteerd voor bovenstaand raadsel, maar er zal verder voornamelijk worden ingegaan op dergelijke epistemische puzzels en hun oorsprong. Het webinar is toegankelijk voor een ruim publiek, uitgebreide technische kennis van wiskunde is niet noodzakelijk.

Aanmeldinformatie
Bij dit (gratis) webinar is iedereen welkom. Het webinar start op dinsdag 6 december om 19:00 uur en is te volgen via Microsoft Teams. Tijdens de sessie kunt u vragen stellen via de chatfunctie. U kunt zich aanmelden voor het webinar door het aanmeldformulier in te vullen. U ontvangt op 6 december een link om deel te nemen. De duur van het webinar is circa 75 minuten.

Over de spreker
Hans van Ditmarsch is hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Otago, Universiteit van Aberdeen, Universiteit van Sevilla en CNRS (de Universiteit van Lotharingen / LORIA). Zijn onderzoek richt zich op de dynamiek van kennis en geloof, op informatie gebaseerde beveiligingsprotocollen, modale logica en combinatoriek. Van Ditmarsch is mede auteur van het boek 'One Hundred Prisoners and a Light Bulb' waarin onder andere elf klassieke epistemische logica puzzels met gedetailleerde stap-voor-stap oplossingen worden gepresenteerd.