Lezing over 'De dochters van Jalta' van Catherine Grace Katz

8 maart 2022 (19.00 uur) - 8 maart 2022 (tot 20.00 uur)

Op 8 maart houdt Gerda Gunneweg voor cultureel dispuut Plein Air een lezing over het boek 'De dochters van Jalta', over de Conferentie van Jalta en de Churchills, Roosevelts en Harrimans aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deelname aan de lezing is gratis voor leden van de AVOU.

De naam Jalta staat in ons geheugen gegrift als de stad in de Krim, waar tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog een conferentie werd gehouden. De oorlog was nog niet gewonnen, maar de Britse en Amerikaanse troepen hadden eind 1944 Rome, Parijs, Brussel en Athene bevrijd van de Duitse en Italiaanse bezetting. In het oosten trok het Rode Leger door Polen en Roemenië op naar het westen. In de Stille Oceaan echter was het eind van de strijd nog lang niet in zicht.

De Britse premier Winston Churchill, de Amerikaanse president Franklin Roosevelt en Sovjetleider Stalin realiseerden zich dat ze in een bepalende fase waren aanbeland. Gecompliceerde vragen over het einde van de oorlog in Europa en de naoorlogse situatie konden slechts in rechtstreekse gesprekken worden beantwoord.
De historische bijeenkomst en de iconische foto van de drie genoemde leiders zijn algemeen bekend, maar dat de dochters van enkelen van hen een rol speelden in deze allesbepalende bijeenkomst is nauwelijks of niet bekend.

De Amerikaanse historica Catherine Grace Katz is in deze geschiedenis gedoken en reconstrueert de rol van deze dochters in de besluiten en het verloop van deze conferentie.
Winston Churchill liet zich vergezellen door zijn dochter Sarah Churchill, Franklin Roosevelt werd begeleid door zijn oudste dochter Anna Roosevelt en de Amerikaanse ambassadeur in Moskou, Averell Harriman, werd bijgestaan door zijn dochter Kathleen Harriman.

De auteur volgt het programma van de Conferentie van Jalta van 2 tot 11 februari 1944 van dag tot dag. De reacties bij de thuiskomst van deze machtige mannen en de naoorlogse situatie komen nog kort aan de orde. In een afsluitend hoofdstuk laat zij zien hoe de levens van deze ‘dochters van Jalta’ verder zijn verlopen.

Webinar 'De dochters van Jalta' op 8 maart 2022 om 19.00 uur in Nieuwspoort te Den Haag.
De lezing kan ook online gevolgd worden. Vanaf 18.45 uur kan worden ingelogd. 

Wilt u deelnemen? Laat dat dan uiterlijk op 6 maart weten via pleinairou@gmail.com, waarbij u aangeeft 'live' of 'online'.