Webinar: Slecht nieuws uit verre landen en constructieve journalistiek

8 juni 2023 (19:00 uur)

De faculteit Cultuurwetenschappen van de OU organiseert maandelijks een webinar over uiteenlopende onderwerpen. In het eerstvolgende webinar op donderdag 8 juni 2023 gaat dr. Eline Huiberts, universitair docent media en cultuurwetenschappen, spreken over slecht nieuws uit verre landen en constructieve journalistiek. Het webinar start om 19.00 uur en is middels een livestream te volgen.

Inhoud
Tijdens het webinar over slecht nieuws en constructieve journalistiek wordt nagedacht over de manier waarop we ons in het Westen verhouden tot slecht nieuws uit verre landen. Hoe reageren we op beelden van menselijk leed? Waarom vinden we het menselijk leed op de ene plek erger dan op de andere? Hoe kunnen we mensen op een goede manier betrekken bij slecht nieuws uit verre landen? Hoe voorkomen we dat iedereen alleen maar moedeloos wordt en een te negatief beeld ontwikkelt over onze wereld?

Aanmeldinformatie
Bij dit (gratis) webinar is iedereen welkom. Het webinar start op donderdag 8 juni 2023 om 19.00 uur en is te volgen via een livestream. Tijdens de sessie kunt u vragen stellen via de chatfunctie. U kunt zich aanmelden voor het webinar door het aanmeldformulier in te vullen. U ontvangt op 7 juni een link om deel te nemen. Aanmelden is mogelijk tot en met 6 juni. De duur van het webinar is ongeveer 60 minuten.

Over de spreker
Dr. Eline Huiberts werkt momenteel als universitair docent aan de OU. Voordat ze werkzaam was bij de OU was ze docent bij de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit in Rotterdam en coördineerde ze de opleiding Journalistiek en Media aan de UvA. Ze geeft les aan studenten op zowel MA- als BA-niveau over media, communicatie, journalistiek en cultuur.
Als onderzoeker is Eline vooral geïnteresseerd in de receptiekant van media (mediagebruikers, iedereen dus). Specifiek onderzoekt ze de manier waarop het publiek omgaat met slecht nieuws uit verre landen (mediated distant suffering). Ze onderzoekt de morele overwegingen bij het publiek en ook de emotionele reacties. Daarnaast onderzoekt ze hoe verschillende vormen van journalistiek tot verschillende reacties kunnen leiden. Op dit moment onderzoekt ze hoe constructieve journalistiek werkt in relatie tot het zien van slecht nieuws uit verre landen en of constructief nieuws omdat bij constructief nieuws de nadruk meer ligt op een positief of in ieder geval hoopvol verhaal en er oog is voor perspectief op de toekomst ('wat nu?'). Met haar interdisciplinaire aanpak en het gebruiken van meerdere methoden slaat ze graag bruggen tussen verschillende wetenschappers en disciplines. Bovendien zoekt ze altijd naar een manier om onderzoek terug te kunnen brengen naar de praktijk. Ze is geneigd te zeggen dat ze geen onderzoeker van media is, maar van mensen.