Thema landelijke dag cultuurwetenschappen: Brandende kwesties

8 oktober 2022 (11:00 - 15:45 uur)

Brandende kwesties: de journaals zijn ermee gevuld, de kranten staan er vol van. Maar wat hebben cultuurwetenschappers hierover te zeggen? De faculteit Cultuurwetenschappen nodigt u van harte uit om op zaterdag 8 oktober 2022 de landelijke dag Cultuurwetenschappen bij te wonen en u verder te verdiepen in wereldomvattende kwesties.

Ontmoetingsdag
Traditiegetrouw organiseert de Faculteit Cultuurwetenschappen aan het begin van het academisch jaar een landelijke studiedag - tevens bedoeld als ontmoetingsdag - voor al haar studenten en medewerkers. De afgelopen jaren kon deze dag vanwege corona niet doorgaan, nu pakt de OU de traditie weer op.

Thema: Brandende kwesties
Wereldomvattende kwesties zoals het klimaatprobleem, de opwarming van de aarde, de hoogstnoodzakelijke energietransitie, het teruglopen van de biodiversiteit, de kranten staan er vol van. Maar ook de oorlog in Oekraïne, de spanningen tussen China en Taiwan, de coronapandemie en de opkomst van de apenpokken. Nationale kwesties, zoals de toeslagenaffaire, de gevolgen van de gaswinning in Groningen en van de overstromingen in Limburg. Maar ook de opvang van vluchtelingen, het debat over de omgang met het koloniale verleden, en de vraag om inclusiviteit. Over al deze kwesties komt de ene na de andere deskundige aan het woord, maar wat hebben cultuurwetenschappers over deze kwesties te zeggen?

Tijdens de Landelijke Dag Cultuurwetenschappen staat de vraag centraal wat cultuurwetenschappers kunnen bijdragen aan het debat over deze actuele en brandende kwesties. Voorbeelden van onderwerpen die op deze dag aan de orde kunnen komen zijn: de klimaatcrisis verbeeld in romans; de Oekraïne als grensland tussen West en Oost; de films An Inconvenient Truth (2006) en Beasts of the southern wild (2012); de klimaatdichters; muzikaal protest tegen de oorlog in Oekraïne in Ieper; de historiografie van de dekolonisatie; geschiedschrijving tussen activisme en historisme; migratie in de kunst; de roep om een meer neurodiverse samenleving; enzovoort.

Programma 8 oktober 2022
10.15-11.00 uur: Aankomst
11.00-11.15 uur: Opening door decaan prof. dr. Jan Don
11.20-12.10 uur: Eerste ronde lezingen / workshops
12.20-13.15 uur; Lunch
13.20-14.10 uur: Tweede ronde lezingen / workshops
14.10-14.30 uur: Koffie/theepauze, transfer naar collegezaal
14.45-15.45 uur: Lezing dr. Lizet Duyvendak
15.45-Borrel

Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de lezingen en workshops.

Locatie
De dag vindt plaats in het Grotiusgebouw van de Juridische Faculteit van de Radboud Universiteit, Montessorilaan 10, 6525 HR Nijmegen, (gebouw 4 op de campusplattegrond). Onder dit gebouw is een parkeergarage, waarvan gebruik kan worden gemaakt.

Meer informatie en deelname
Klik hier om u aan te melden. Mocht u na aanmelding alsnog verhinderd zijn, geef dit dan door via 045-5762332.