Staatsrechtconferentie 'De staat van de Staat' op 8 december

8 december 2023 (10:45 uur)

De Staat is terug. Decennialang moest het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoveel mogelijk worden overgelaten aan 'de markt' of 'de samenleving'. Maar in de jaren twintig van de 21ste eeuw is de Staat weer aan zet. De jaarlijks terugkerende Staatsrechtconferentie wordt dit jaar georganiseerd door de sectie Staatsrecht en Encyclopedie van de faculteit Rechtswetenschappen van de OU. 

Grotere rol voor de Staat
Van links tot rechts zien politieke partijen een grotere rol voor de Staat weggelegd bij de regulering van de economie, de bestrijding van ongelijkheid en het terugdringen van de pandemie en andere gezondheidsrisico’s. 'Privatisering', 'de participatiesamenleving' of 'meer marktwerking' lijken oproepen uit een ver verleden. Make the government great again is de teneur van het huidige politieke en maatschappelijke discours. Maar in hoeverre kan de Staat de hoge verwachtingen ten aanzien van zijn oplossingsvermogen waarmaken?

Programma
De staatsrechtconferentie opent met een keynote van Nick Barber, professor of Constitutional Law and Theory aan Trinity College in Oxford. In de middag worden zes workshops aangeboden. Daarnaast vindt een masterclass plaats waarin daartoe uitgenodigde promovendi hun onderzoek kunnen presenteren en bespreken met prof. Barber. Bekijk het volledige programma op de conferentiepagina.

Blogs van sprekers
Sprekers tijdens de staatsrechtconferentie publiceren voorafgaand aan het event blogs op de website nederlandrechtsstaat.nl. Inmiddels staan acht artikelen online en er volgen in de komende periode nog regelmatig nieuwe blogs.

Praktische informatie
De staatsrechtconferentie 'De Staat van de Staat' vindt plaats op vrijdag 8 december 2023 om 10:45 uur in Paushuize te Utrecht. De conferentie is gericht op wetenschappers, praktijkjuristen en andere geïnteresseerden. De kosten voor deelname aan de conferentie bedragen 115 euro per persoon. U kunt zich tot 3 december 2023 aanmelden via het online aanmeldformulier.