Lezing Marijke Roukens, over haar boek ‘De ware Jacob’

9 januari 2024 (18:55 uur)
Op dinsdag 9 januari 2024 organiseert dispuut Plein Air een presentatie van Marijke Roukens over haar boek ‘De ware Jacob’. Centraal in haar boek staan de brieven van haar ouders, die ze na hun dood ontdekte.

Marijke Roukens was sprakeloos toen ze de 350 geheimgehouden brieven van haar ouders na hun dood ontdekte. De brieven waren achtereenvolgens geschreven voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië, Australië, weer terug in Nederlands-Indië en in Nederland. Ze weerspiegelden in het klein, in de historische familiekroniek, de grote koloniale geschiedenis met alle traumatische belevenissen van Japanse interneringskampen, na-oorlogse revolutie en dekolonisatie.
Maar niet alleen de koloniale geschiedenis werd concreet, gedetailleerd en invoelbaar, ook de uitzonderlijke, niet aflatende liefde en trouw tussen haar ouders werd geopenbaard. Marijke Roukens heeft daardoor het negatieve beeld van haar vader geheel moeten bijstellen.
De man wiens verleden als KNIL-vlieger en guerrillastrijder op Borneo (nu Kalimantan) voor haar en haar broers en zussen geheel onbekend was en die in hun jeugd autoritair, zwijgzaam en afstandelijk was, kwam naar voren als een liefdevolle, zorgzame vader. Wat niet gezegd kon worden, werd opgeschreven.
Het boek is voorzien van negentig afbeeldingen en volledig gedocumenteerd, waarbij Marijke Roukens vanuit het heden licht werpt op de schaduw van het zo bekende Indische zwijgen. De brieven hebben haar leven en dat van haar broers en zussen verrijkt. 
 
Programma
18:55-19:10 uur: mededelingen
19:10-20:00 uur: lezing van Marijke Roukens MA
20:00-20:15 uur: koffie & thee
20:15-21:00 uur: vervolg van de lezing
21:00 uur: borrel en napraten.
 
Locatie
Plein 20, 2500 DP Den Haag

Aanmelding
Deelname is gratis. Aanmelding kan tot en met 7 januari 2024 pleinairou@gmail.com.