Online gesprek met Alex Rutten over leven en werk van Jan Foudraine

11 januari 2022 (20:30 uur) - 11 januari 2022 (tot 22:00 uur)

Onder de titel ‘Jan Foudraine. Psychotherapeut, onderzoeker, schrijver’ publiceerde dr. Alex Rutten onlangs een biografie van Foudraine. In een online gesprek op dinsdag 11 januari gaat Herman Simissen met Alex Rutten in op leven en werk van Foudraine en de ervaringen van de biograaf met het schrijven van dit boek.

De Nederlandse psychiater Jan Foudraine (1929-2016) werd in 1971 op slag beroemd door de publicatie van zijn boek Wie is van hout? Foudraine werd door dit boek een boegbeeld van de antipsychiatrie in het land, de beweging die sterke kritiek had op de destijds gangbare omgang met psychiatrische patiënten. Zij werden immers weggezet als wezenlijk 'anders' dan niet-zieke mensen, waar volgens Foudraine vooral sprake was van een glijdende schaal, waarop psychiatrische patiënten veel dichter bij de niet-zieken staan dan werd aangenomen. Tot veler verbazing vertrok Foudraine na zijn onverwachte succes voor een lang verblijf naar India, waar hij een leerling werd van Bhagwan Sri Rajneesh. Eenmaal teruggekeerd naar Nederland, kenmerkte zijn kijk op de psychiatrie zich door een opmerkelijke hang naar mystiek.

Het gesprek wordt georganiseerd door projectgroep ValC-hof in samenwerking met de AVOU.
​Deelname is gratis. Aanmelding via het formulier hieronder. Aanmelden kan tot 7 januari 2022. Na aanmelding krijgt u enkele dagen van tevoren een deelnamelink via de mail toegestuurd.
Eventuele vragen kunt u per mail stellen via cwvalchof@hotmail.com.


De inschrijving voor deze activiteit is inmiddels verlopen.