Cursus over introductie 5GDHC vanaf nu gratis beschikbaar

12 oktober 2022

De OU heeft samen met haar D2Grids-partners een cursus ontwikkeld over de vijfde generatie stadsverwarming en -koeling (5GDHC). Het eerste deel van de cursus staat vanaf nu online en kan door iedereen gratis worden gevolgd. De cursus is interessant voor iedereen die meer wil weten over lage temperatuur stadsverwarming- en koeling.

De cursus bestaat uit videocolleges waarbij de pilotlocaties van het onderzoeksproject als voorbeeld worden gebruikt. U leert de 5GDHC-principes, milieuaspecten en in welke situatie het netwerk optimaal functioneert. Met behulp van een aantal opdrachten kunt u de opgedane kennis toetsen. Daarnaast is het mogelijk om deskundigen vragen te stellen. De cursus wordt aangeboden in het Engels. In de toekomst zal het lesmateriaal ook beschikbaar zijn in het Frans, Nederlands en Duits.

Inschrijven is mogelijk via de cursuspagina. U kunt de colleges gratis volgen en er op elk willekeurig moment mee beginnen. De cursus is gericht op deelnemers uit industrieën, technologieleveranciers, kleine- en middelgrote ondernemingen en actoren op de energiemarkt, maar ook andere deelnemers zijn welkom. Enige basiskennis van het concept stadsverwarming is vereist.

Onderzoekers Anna Bronzes, Wilfried Ivens en Eugenia Bueno Martinez, allen verbonden aan de vakgroep Milieuwetenschappen, faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit, ontwikkelden de cursus samen met partners binnen het onderzoeksproject D2Grids: BRGM, VITO, Greenflex, Mijnwater en ASPER. De cursus wordt nog verder uitgebreid. Het volgende onderdeel, dat binnenkort beschikbaar komt, behandelt de technologie achter het 5GDHC-netwerk. Hoe werken warmteopslag, warmtepompen, leidingen en slimme regelaars die allemaal in het systeem worden gebruikt?