Lezing 'Natuurlijke taal programmeren: de brug tussen mensen en AI'

16 februari 2024 (16:50 uur)

Tijdens de studiedag Informatica en Informatiekunde van 16 februari zal computer scientist en ondernemer dr. Erik Meijer de keynote lezing 'Natuurlijke taal programmeren: de brug tussen mensen en AI' verzorgen.
 
Volgens een recent artikel in De Volkskrant maakt tenminste een op de drie Nederlanders gebruik van generatieve AI (Artificial Intelligence) tools zoals ChatGPT, Dall-E en Midjourney. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat je met AI systemen kan communiceren in natuurlijke taal. Dit maakt generatieve AI veel toegankelijker dan traditionele computers voor mensen die geen programmeerervaring hebben.
 
Natuurlijke taal is echter een inefficiënte manier om ideeën en instructies precies uit te drukken. Daarom creëren informatici programmeertalen en wetenschappers wiskundige notaties. Als AI de toekomst van computergebruik is, hebben we nieuwe programeertalen nodig om met AI systemen te converseren.
 
In deze presentatie zal de spreker het ontwerp van een op natuurlijke taal gebaseerde programmeertaal voor het instrueren van AI-systemen demonstreren. Deze AI-taal is gebaseerd op technieken die ook aan de basis van traditionele programmeertalen staan.
 
De kruisbestuiving tussen AI-taalmodelen en traditionele programmeertalen opent nieuwe wegen voor het effectief uitvoeren van complexe taken met AI-taalmodelen. Door de krachten van zowel natuurlijke taal als programmeertalen te benutten, kunnen we de communicatiekloof tussen mensen en AI-systemen overbruggen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een toekomst van naadloze en intuïtieve interactie met AI.
 
Over Erik Meijer
Dr. Erik Meijer is computerwetenchapper en ondernemer, werkzaam in de VS. Hij behaalde zijn promotie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en was UHD in Utrecht en deeltijdhoogleraar aan de TU Delft en de University of Nottingham. Hij startte een eigen bedrijf (Applied Duality), werkte met Netflix en Google en bij Microsoft en Facebook (Meta) als Director of Engineering. Erik heeft vele patenten en academische publicaties op zijn naam staan.
 
Aanmelden en meer info
Locatie: Cursus- en vergadercentrum Domstad of online
Datum: vrijdag 16 februari 2024
Tijd: 16:50-17:35 uur
Klik hier voor meer informatie over de studiedag.
Klik hier om u aan te melden (vul bij studentnummer ‘0’ in).