Webinar: Energiegebruik door de ICT: uitleg en uitdagingen

16 juni 2022 (16:00 uur) - 16 juni 2022 (tot 17:30 uur)

Waar veel mensen niet bij stil staan, is dat ICT veel energie slurpt, waarvan een aanzienlijk aandeel wordt verbruikt door AI en cryptocurrencies. Op donderdag 16 juni 2022 geeft Bernard van Gastel in het kader van 'Green Office' een webinar over het energiegebruik van ICT en de daadwerkelijk impact hiervan.

In dit webinar komen de drie basisoperaties binnen de ICT, die energie kosten aan de orde. Aan de hand van een rekenvoorbeeld wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel energie een berekening en videobellen kost en wat de kosten daarvan zijn. Dit wordt in perspectief gezet met de afgelopen en huidige trends, en het toekomstige nieuwe beleid (inclusief eisen) dat binnen de EU te verwachten is om ICT minder energie te laten gebruiken.
Na de presentatie zullen een tweetal stellingen worden gepresenteerd, waar gezamenlijk een discussie over gevoerd zal worden.

Over de spreker
Bernard van Gastel (1983) is universitair docent Duurzame Digitalisering bij de iHub aan de Radboud Universiteit en doceert bij informaticaopleidingen. Hij is gepromoveerd aan de Open Universiteit op de duurzaamheid van software, waarbij hij nieuwe methoden heeft ontwikkeld om software te analyseren op energieverbruik, geheugenverbruik en correctheid. Sindsdien werkt hij aan systemen waarin publieke waarden zoals privacy, democratie en duurzaamheid verankerd zijn. Dit combineert hij met maatschappelijk georiënteerd beveiligingsonderzoek - zo heeft hij fouten gevonden in de versleuteling van twee derde van de wereldwijd geproduceerde opslagschijven. Centraal staat de invloed van digitalisering op onze maatschappij, waarbij hij vaak samenwerkt met wetenschappers uit andere disciplines.

Meer informatie en aanmelden
Het webinar vindt plaats op donderdag 16 juni van 16.00 tot 17.30 uur. Bent u benieuwd naar de daadwerkelijke impact van ICT? Wilt u leren hoe de toekomst van de ICT inzake duurzaamheid uit zou kunnen zien? Gaat u met ons de discussie aan over de toekomst van ICT? Meldt u zich dan snel aan!

Stuur een mail naar greenoffice@ou.nl en vermeld de titel van dit webinar in het onderwerp van uw mail. U ontvangt dan de link voor het webinar.
Voor meer informatie over het Green Office van de Open Universiteit (Go OU), kijk op www.ou.nl/green-office of neem contact op per e-mail.