Expertmeeting over mijnschade in Limburg

17 mei 2023 (12:00 - 17:00 uur)

'Oude mijnstreek wordt het nieuwe Groningen', stelde het actualiteitenprogramma Pointer onlangs. Mogelijk 10.000 woningen lopen de komende jaren schade op door de na-ijleffecten van de steenkolenwinning in de Mijnstreek. Stijgend mijnwater is een van de belangrijke oorzaken van de bodembeweging. Op 17 mei wordt hierover een expertmeeting gehouden met als thema 'Mijnschade in Limburg: oorzaken, schaderegeling en een nieuw instituut'.

Sinds 2015 wikkelt de Stichting Calamiteitenfonds Mijnwaterschade schade af aan woningen die zo ernstig zijn aangetast dat ze nagenoeg onbewoonbaar zijn. Voor overige gevallen bestaat vooralsnog geen regeling terwijl deze al in 2014 door de regering is toegezegd. Op 26 februari 2023 kondigde staatssecretaris Vijlbrief aan dat hij voor deze zomer een regeling wil vaststellen en dat schadegevallen vanaf het najaar in behandeling worden genomen.

Oorzaken en schaderegeling
Op woensdag 17 mei 2023 van 12.00 uur tot 17.00 uur organiseren de Gemeente Heerlen en de OU een bijeenkomst over mijnschade in Limburg. Wat zijn de oorzaken van de schade in Zuid-Limburg? Hoe ervaren gedupeerde burgers in de mijnstreek de nasleep van de mijnbouw? Welke lessen kunnen uit de ervaringen in Groningen worden getrokken voor Zuid-Limburg, mede in het licht van de bevindingen van de parlementaire enquêtecommissie? Welke innovatieve benadering heeft de Stichting Calamiteitenfonds Mijnwaterschade gekozen en in hoeverre is deze toepasbaar op grote schaal? Hoe moet een schaderegeling voor Zuid-Limburg eruit komen te zien? Wat is het idee achter het nieuw op te richten I3ML (Instituut Milieu, Mens en Mijnbouw Limburg)?

Deskundigen uit wetenschap en praktijk
De OU heeft verschillende deskundigen uit wetenschap en praktijk uitgenodigd om hierover te spreken en om met elkaar over deze vragen in discussie te gaan. De bijeenkomst is interessant voor beleidsambtenaren, beleidsadviseurs, bestuurders, burgers, juristen, wetenschappers en journalisten. Bekijk voor de invulling van de dag het programma.

Praktische informatie
Datum en tijd: woensdag 17 mei 2023 van 12.00 uur - 17.00 uur.
Locatie: Open Universiteit, Valkenburgerweg 177, Heerlen, Vergadercentrum Pretoria zaal 3-4.
Aanmelden: geef uiterlijk 9 mei 2023 uw aanwezigheid door via het aanmeldformulier.