Zoomlezing over biografie van Oskar von Niedermayer

18 mei 2021 (20:00 uur)

Op 18 mei houdt Vincent Bijman voor cultureel dispuut Plein Air een Zoomlezing over de biografie van Oskar von Niedermayer (8 november 1885 – 25 september 1948), een Duitse ontdekkingsreiziger, diplomaat en officier. In zijn thesis over Von Niedermayer onderzocht Bijman hoe het denken over politiek en ruimte zich in Duitsland in de eerste helft van de twintigste eeuw ontwikkelde.

Niedermayer was een markant figuur – hij gaf leiding aan een diplomatieke expeditie naar Afghanistan tijdens de Eerste Wereldoorlog, ontwikkelde geheime diplomatieke betrekkingen tussen Duitsland en Rusland tijdens het interbellum en vervolgde zijn carrière als wetenschapper in de ‘military studies’. Hij zocht daarbij steeds aanknopingspunten tussen wetenschap en politiek engagement. Zijn biografie is niet alleen een markant levensverhaal, maar verheldert ook de context waarin hij bewoog.

Vincent Bijman is werkzaam als promovendus in milieugeschiedenis aan de Universiteit Maastricht. Eerder werkte hij aan dezelfde universiteit als docent, waar hij onderwees in verschillende vakken over moderne Europese geschiedenis.

Deelnemen
Wilt u meekijken en luisteren via Zoom, laat dat dan uiterlijk op 16 mei weten via pleinairou@gmail.com. U ontvangt dan rond 15 mei een bericht met link waarmee u kunt deelnemen aan het webinar. Het tijdstip van aanvang zal ook in het bericht vermeld worden.
Als u gaat meeluisteren en kijken, vergeet dan niet uw camera aan te zetten en het geluid uit (anders heeft de spreker last van storende geluiden).