Filmavond | Das schweigende Klassenzimmer

20 oktober 2021 (18:50 uur) - 20 oktober 2021 (tot 22:00 uur)

‘Geen waarheid’ is het bloed van een dictatuur. De film ‘Das schweigende Klassenzimmer’ uit 2019 geldt nu al als een klassieker over hoe een dictatuur haar bevolking socialistisch en communistisch opvoedt. De film is gebaseerd op een autobiografisch verhaal van Dietrich Garstka uit 2006. Garstka was een van de abituriënten die voorkomen in de film.

Het verhaal speelt zich af in Storkow, waar de eindexamenklas met het laatste jaar bezig is. Een eliteklas in de DDR. Deze klas was dader, ooggetuige en slachtoffer door het houden van twee minuten stilte in de klas. Een spontane actie met fatale afloop! Deze film wordt voor u georganiseerd door projectgroep ValC-hof in samenwerking met de AVOU.

De twee minuten stilte waren een reactie op de Hongaarse opstand in 1956, ter herdenking van de vele burgerslachtoffers van de Russen, niet zoals in de media in de DDR werd beweerd, van de fascisten en kapitalisten uit het Westen. In de ogen van de DDR-staat vormden deze twee minuten stilte een contrarevolutie, een actie van dissidenten en een politiek statement van de eerste orde. In de ogen van de abituriënten was het alleen maar een stoutmoedige ondoordachte reactie op de Hongaarse opstand in 1956.

Deze film laat heel goed zien hoe een dictatuur omgaat met de waarheid, en hoe zij dezelfde waarheid gebruikt om het eigen bestaansrecht te bewijzen. De waarheid van de zelfstandig en zelf handelende mens hoort niet in dat systeem thuis. De controle in een dictatuur wordt gewaarborgd door het spelen met de waarheid. Inzetten als het nodig is en zo gebruiken dat de waarheid wordt aangepast aan de waarheid van de dictatuur. Geen waarheid is het bloed van een dictatuur. Het is de willekeur die ervoor zorgt dat geen waarheid de dictatuur in leven houdt. Hannah Arendt schreef er al over.


Programma

18.30 uur: Inloop
18.50 uur: Korte intro Anja Fricke
19.00 uur: Film kijken
21.00 uur: Korte pauze
21.20 uur: Toelichting en commentaar op de film, tevens verhaal op basis van haar jeugdervaringen in de DDR, door Anja Fricke. Aansluitend vragen en discussie.

Anja Fricke (1978) is afkomstig uit de voormalige DDR. Zij woont sinds 2003 in Nederland, waar zij onder andere actief is als DDR-ervaringsdeskundige. Zij is verbonden aan het DDR-museum in Monnickendam.


Locatie

Deze avond vindt plaats in Filmhuis Focus, Audrey Hepburnplein 1 Arnhem. Op loopafstand van het station en ruime parkeergelegenheid in de buurt.


Kosten

De kosten voor deelname bedragen 12,50 euro. Leden van de AVOU krijgen korting en betalen 10 euro. Introducees van leden zijn ook welkom en betalen 12,50 euro.


Aanmelden 

Aanmelden is mogelijk tot en met 15 oktober 2021. Klik hieronder om u aan te melden.
Als u vragen heeft, dan kunt u mailen naar cwvalchof@hotmail.com.

Corona

Vanaf 25 september gelden er andere maatregelen in verband met corona. Focus hanteert de volgende procedure:
  • Wanneer u naar Focus komt, dan wordt uw QR-code gescand die u in de CoronaCheck-app op uw mobiele telefoon heeft staan. Heeft u die app niet, dan kunt u ook gebruik maken van een papieren QR-code. Let wel: het gele boekje en de vaccinatieregistratie zijn niet geldig als coronatoegangsbewijs!
  • Heeft u de CoronaCheck-app nog niet op uw telefoon staan? Leest u hier hoe u die via de appstore kunt downloaden. 
  • U kunt ook een papieren QR-code bemachtigen. Klik daarvoor hier.
  • Houd uw telefoon met de CoronaCheck-app of uw papieren bewijs bij de hand zodra u Focus betreedt: dat helpt enorm in het zo vlot mogelijk afhandelen van de procedure.
  • Mocht u er niet uitkomen: de overheid heeft een Corona helpdesk die u telefonisch kunt raadplegen: 0800 1421 of 0800 1351.

De inschrijving voor deze activiteit is inmiddels verlopen.