Algemene ledenvergadering 2022 met lezing van Gerlof Meijer

21 mei 2022 (10:45 uur) - 21 mei 2022 (tot 16:30 uur)

Op 21 mei 2022 zal de AVOU haar algemene ledenvergadering houden op Buitenplaats Doornburgh te Maarssen, een zeer fraaie locatie, die reeds bestaat sinds de zeventiende eeuw. Introducés van leden zijn van harte welkom. Tijdens het formele deel van de ledenvergadering kunnen zij het Vechtstreekmuseum bezoeken.

Vroegste geschiedenis
De geschiedenis van buitenplaats Doornburgh begint in 1623. In de 17e eeuw verruilden gefortuneerde Amsterdamse families s' zomers de warme stad voor prachtige buitenplaatsen aan de Vecht voor de natuur en voor ontspanning.
Joan Huydecoper liet in 1637 Elsenburg bouwen en ook de buitenplaatsen Vechtleven en Somersbergen. Deze lagen op het terrein waar nu alleen Buitenplaats Doornburgh nog staat.
In het rampjaar van 1672 werd Nederland aangevallen door de Fransen, als gevolg waarvan veel buitenplaatsen werden gesloopt, maar Doornburgh bleef behouden. Joan Huydecoper stuurde namelijk een grote som geld naar Parijs om sloop te voorkomen.
Willem Pietersen van Zon, die eigenaar was van de buitenplaats in 1684, plaatste het grote barokke toegangshek langs de Vecht dat nu in de tuin te bewonderen is.
Na een periode van wisselend eigenaarschap kwam Doornburgh in 1772 weer in bezit van de familie Huydecoper. Tot 1912 bleef de buitenplaats in deze familie.

Programma
10.00 - 10.45 uur: Inloop met koffie en thee
10.45 - 12.30 uur: Besloten deel algemene ledenvergadering / bezoek aan het Vechtstreekmuseum (introducés)
13:30 - 14:45 uur: Lezing door Gerlof Meijer, strafrechter, theatermaker, auteur en docent
15.00 - 16.00 uur: Rondleiding door de priorij
16.00 uur (naar schatting): Afsluitend drankje.

Tijdens het besloten deel van de ledenvergadering zal het bestuur verantwoording afleggen over het afgelopen jaar en de plannen voor 2022 ontvouwen. De introducees kunnen intussen het Vechtstreekmuseum bezoeken.

Over Gerlof Meijer
Gerlof Meijer (Deventer, 1958) is ruim twintig jaar strafrechter. Tot 1 januari 2016 gaf hij leiding aan de afdeling strafrecht in de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle. Sindsdien heeft hij zich toegelegd op het inhoudelijke werk en is hij voorzitter van de meervoudige strafkamer. Vanaf 2019 presenteert hij eveneens het theatercollege 'Strafrecht? Levensecht!'.

Meijer: "Rechters, officieren van justitie en strafrechtadvocaten dienen de kunst van het vak te verstaan en met voldoende vaardigheden en met gezag hun vak uit te oefenen. Zij dienen ieder vanuit hun eigen positie een belangrijke bijdrage te leveren aan een gezamenlijke verantwoordelijkheid: uitstekende rechtspraak waarin recht wordt gedaan aan verdachte. Als het in het strafrecht goed zit, dan zit het met de rechtspraak ook goed. Het vertrouwen in de rechtspraak is in ons land relatief hoog en dat willen we uiteraard graag zo houden."

Op heldere manier geeft Meijer in 'Strafrecht? Levensecht!' inzicht in dilemma’s waarmee strafrechters te maken hebben. Hoe hak je de knoop door in ernstige strafzaken met een ontkennende verdachte? Waarom krijgt een serieverkrachter geen levenslang? Hoe kan het dat een draaideurcrimineel wederom wegkomt met een taakstrafje? Strafrechters worden vaak weggezet als te soft.
Met zijn theatercollege 'Strafrecht? Levensecht!' brengt Meijer het strafrecht dichter bij de burgers door op indringende en overtuigende wijze antwoord te geven op hun vragen. In seizoen 2019-2020 was hij in diverse theaters te zien.

Gerlof zal tijdens onze ALV ingaan op een aantal van de bovengenoemde vragen en zijn ervaringen in de rechtbank. Gerlof heeft rechten gestudeerd aan de Open Universiteit en is ook lid van onze vereniging.

Stukken ALV
De stukken voor de ALV zullen op de website geplaatst worden onder downloads.

Deelname
Aanmelden is mogelijk tot 5 mei 2022, via het formulier hieronder.
Deelname voor de hele dag inclusief lunch is gratis voor leden en één introducé.
Heeft u een museumjaarkaart? Zou u deze dan mee willen brengen en dit melden bij aankomst?

Locatie en bereikbaarheid
Buitenplaats Doornburgh
Diependaalsedijk 17
3601 GH Maarssen 

Bereikbaarheid met de auto
Doornburgh ligt vlakbij Utrecht. Vanaf Amsterdam is Doornburgh binnen een half uur te bereiken. De buitenplaats ligt op een klein uur rijden van Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem. Op de buitenplaats is beperkte parkeergelegenheid aanwezig.

Bereikbaarheid met het OV
Maarssen is goed met de trein te bereiken. Vanaf Station Maarssen is het slechts 7 minuten fietsen naar Doornburgh per OV-fiets.
Ook vertrekt vanaf Utrecht Centraal en station Maarssen buslijn 12. Vanaf halte Kaatsbaan is het 5 minuten lopen naar Doornburgh.

Namens de AVOU
Marianne Elderman (bestuurslid)


De inschrijving voor deze activiteit is inmiddels verlopen.