Bezoek aan Kasteel Doorwerth op 23 april 2022

23 april 2022 (10:00 uur) - 23 april 2022 (tot 15:00 uur)

Op 23 april bezoeken wij Kasteel Doorwerth, een robuust, middeleeuws kasteel, waar we nog kunnen beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. Het kasteel is gelegen bij het plaatsje Doorwerth, tegen een stuwwal en pal ten Noorden van de Nederrijn.


Geschiedenis
Kasteel Doorwerth is vanaf de middeleeuwen door diverse adellijke families bewoond. Na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog bleef van het kasteel nauwelijks meer over dan een ruïne. Vanaf 1956 is Geldersch Landschap & Kasteelen betrokken bij het herstel van het kasteel.

In de hoofdburcht is een presentatie te zien waarin vier collecties zijn samengebracht: de fraai ingerichte kasteelvertrekken, het Nederlands Jachtmuseum, de Nationale Bosbouwcollectie en Museum Veluwezoom. De kasteelcollectie bevat originele inventarisstukken zoals smeedijzeren kandelaars en jachttrofeeën. Bijzondere bruiklenen vullen de presentatie aan, zoals enkele portretten geschilderd door vooraanstaande kunstenaars als Cuyp en Bol.

'Middeleeuwse kastelen en hun functies' door Willem van Maren
Middeleeuwse kastelen en versterkte huizen hebben door hun opvallende bouwwijze altijd veel aandacht getrokken. Er is heel veel literatuur over deze bouwwerken. Die boeken en artikelen beschrijven vooral de architectuur en daarnaast ook de bewoning.
De gangbare definitie in Nederland voor een kasteel was dan ook tot voor kort ‘Een middeleeuws bouwwerk dat de functies verdedigbaarheid en bewoonbaarheid combineert.’
Behalve door historici zijn veel publicaties geschreven door bouwkundigen. Sommige auteurs hebben er wel op gewezen dat er meer kenmerken dan verdediging en bewoning van belang geweest kunnen zijn maar dat is bijna nooit verder uitgewerkt. Buiten Nederland had men hier meer oog voor.
Recentelijk is ook in de Nederlandse kastelenwereld de aandacht gegroeid voor de andere aspecten die de oude bouwwerken karakteriseren. Dit wordt in de voordracht toegelicht met het resultaat van een onderzoek naar versterkte huizen in de Gelderse Vallei. Die bouwwerken zijn nu vrijwel allemaal verdwenen. Wat hebben ze betekend? Waarom zijn ze afgebroken? Wat kan er toch nog over verteld worden?


Programma
10.00-10.45 uur: inloop met koffie en thee
10.45-12.30 uur: lezing door dhr. Willem van Maren
12.30-13.30 uur: lunch in het restaurant naast het Kasteel
13.30-15.00: rondleiding.


Bereikbaarheid
Kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2b
6865 ND Doorwerth

Kasteel Doorwerth is per auto goed bereikbaar via de A50 en de A12. Parkeren is gratis. Tijdens evenementen kunnen er parkeertarieven van 2 euro per voertuig gevraagd worden. Dit staat dan bij het evenement vermeld.

Doorwerth is per bus te bereiken vanaf station Arnhem. Vanaf de bushalte in Doorwerth Winkelcentrum de Weerd of bushalte Heveadorp Veerweg is het ongeveer een kwartier lopen.

Kosten
De kosten bedragen 10 euro per persoon, waarbij een lid één introducé mag inschrijven.

Aanmelden
Vóór 17 april via het formulier hieronder, waarbij u tevens betaalt (via Ideal).
Onze buitenlandse leden kunnen het bedrag vóór 17 april 2022 overmaken op rekeningnummer NL15 INGB 0007 5452 83 t.n.v. Alumnivereniging Open Universiteit Nederland, onder vermelding van 'Doorwerth'. Onze Belgische leden kunnen betalen via Bancontact.
Aan deze dag kunnen maximaal veertig personen deelnemen.

Extra informatie
Heeft u een museumjaarkaart? Zou u deze dan mee willen brengen en dit melden bij aankomst?

Namens de AVOU,

Marianne Elderman,
Bestuurslid


De inschrijving voor deze activiteit is inmiddels verlopen.