Webinar: De collectieve acties tegen Big Tech-bedrijven

23 november 2023

De faculteit Rechtswetenschappen van de OU en de Amsterdamse Juridische Vereniging (AJV) organiseren gezamenlijk webinars over uiteenlopende onderwerpen. In het eerstvolgende webinar op donderdag 23 november 2023 gaat Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar Gegevensbescherming in de Nederlandse rechtspraktijk, in op de collectieve acties tegen Big Tech-bedrijven.

Tijdens dit webinar bespreekt prof. dr. mr. Gerrit-Jan Zwenne de laatste ontwikkelingen in het privacy- en gegevensbeschermingsrecht. Hij zal met name ingaan op de collectieve acties tegen Meta, TikTok, Google en andere Big Tech-bedrijven.

Prof. dr. mr. Gerrit-Jan Zwenne is hoogleraar Gegevensbescherming in de Nederlandse rechtspraktijk. Daarnaast is hij al meer dan een decennium hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Aan deze universiteit studeerde en promoveerde hij op een proefschrift over belastingheffing en informatieverplichtingen. Zwenne is daarnaast advocaat en partner bij Pels Rijcken in Den Haag. In 2019 ontwikkelde hij met Juridisch PAO Leiden de VPRA-A Specialisatieopleiding, de opleiding die advocaten met goed gevolg moeten afronden om lid te mogen worden van de door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende Vereniging Privacyrecht Advocaten (VPR-A). Van deze specialisatievereniging is hij tevens mede-oprichter en voorzitter.
Zwenne is daarnaast bestuurslid van de Vereniging Privacyrecht, lid van de Raad van Advies van het Nationaal Archief en maakt deel uit van de Adviescommissie informatiehuishouding van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Verder is hij regelmatig voorzitter van de begeleidingscommissies bij WODC-onderzoeken.

Bij dit (gratis) webinar is iedereen welkom. Het webinar start op donderdag 23 november om 20.00 uur en is te volgen via een livestream. De duur van het webinar is circa 60 minuten. Tijdens de sessie kunt u vragen stellen via de chatfunctie. Meld u aan voor het webinar door het aanmeldformulier in te vullen. U ontvangt op donderdag 23 november de link om deel te nemen. Aanmelden is mogelijk tot en met woensdag 22 november 2023.

Master Gegevensbescherming en privacyrecht
Sinds september 2022 biedt de OU de masteropleiding Gegevensbescherming en privacyrecht aan. Het is de eerste volledige academische master over gegevensbescherming en privacyrecht in de Nederlandse rechtspraktijk. Hierbij is bijzondere aandacht voor de wijze waarop (nieuwe) technologieën ingrijpen in het privacy- en gegevensbeschermingsrecht, maar ook hoe die technologieën gebruikt kunnen worden ter verwezenlijking van de privacy van mensen. Kijk voor meer informatie op de website.
Voorafgaand aan het webinar zal er een online infosessie plaatsvinden over de masteropleiding. Aanmelden voor de infosessie is mogelijk via de webpagina Online infosessie master Gegevensbescherming en privacyrecht.
Let op: bij aanmelding voor de infosessie ontvangt u automatisch de link naar het webinar van Gerrit-Jan Zwenne. Nogmaals aanmelden voor het webinar is in dat geval niet nodig.