Webinar: Wat kunnen koloniale objecten en hun levensloop ons vertellen?

31 januari 2024 (19:00 uur)

De faculteit Cultuurwetenschappen van de OU organiseert maandelijks een webinar over uiteenlopende onderwerpen. In het eerstvolgende webinar, op woensdag 31 januari 2024, zal dr. Caroline Drieënhuizen, universitair docent geschiedenis, spreken over wat koloniale objecten en hun levensloop ons kunnen vertellen.

Onlangs gebruikte de Volkskrant vijftig koloniale voorwerpen om de Nederlandse koloniale geschiedenis te vertellen en voor het eerst heeft Nederland een restitutiecommissie die adviseert over objecten in Nederlandse collecties die in een koloniale context zijn verworven. 'Koloniale' objecten staan, kortom, meer dan ooit in de belangstelling.
Op welke wijze kunnen objecten als 'zwijgende' historische bronnen ons inzicht bieden in de geschiedenis en op welke manier zeggen ze iets over de omgang met de koloniale geschiedenis in Nederland en in de herkomstlanden?
In dit webinar gaat dr. Caroline Drieënhuizen in op dergelijke vragen aan de hand van de vlag van Al-Iskander en Sutan Suleiman’s klewang.
Het webinar start om 19.00 uur en is via een livestream te volgen. Klik hier voor meer informatie of aanmelden.