Symposium: 'Nervous Conditions in an Exhausted world' op 31 maart

31 maart 2023 (12:30 uur)

Op vrijdag 31 maart 2023 organiseert de OU het symposium 'Nervous Conditions in an Exhausted world', in de aula van de OU te Heerlen. Tijdens het symposium wordt de focus gelegd op het begrip 'nervous conditions'. In onze samenleving zien we een groeiend aantal geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg hiervan.

De beroemde roman 'Nervous Conditions' (1988) van de Zimbabwaanse schrijver Tsitsi Dangarembga vertelt het coming-of-age verhaal van een dertienjarig meisje en haar strijd voor onderwijs in het koloniale Zimbabwe. Door de vakkundige verhandeling van ras, klasse, geslacht en culturele veranderingen, dramatiseert de roman de 'nervositeit' van de 'postkoloniale' omstandigheden die de wereld van vandaag nog steeds achtervolgen.
Tijdens het syposium onderzoeken de sprekers hoe geestelijke gezondheidsproblemen verschillen afhankelijk van factoren als gender, etniciteit en seksualiteit. Dit doen ze in de context van een wereldwijde crisis die gevolgen heeft op diverse vlakken, zoals op economisch en emotioneel vlak, maar ook op het gebied van milieu en politiek.
Aansluitend aan het symposium houdt prof. dr. Sarah De Mul haar inaugurele rede getiteld 'Burn-outcultuur, diversiteit en inclusie'.

Hedendaagse nervous conditions
Hoe kunnen hedendaagse artistieke, literaire en wetenschappelijke praktijken de hedendaagse nervous conditions verbeelden, uitdagen er kritisch op te reflecteren of erdoor worden geïnformeerd? In hoeverre kunnen we de huidige nervous conditions begrijpen vanuit een gediversifieerd perspectief?
Tijdens het symposium komen de volgende sprekers aan het woord: prof. dr. Gemma Blok (OU), prof. dr. Begum Özden Firat (Mimar Sinan Fine Arts University, Istanbul) en prof. dr. Sonja van Wichelen (Universiteit van Sydney).
Bekijk hier het volledige programma.
Het symposium wordt georganiseerd door de faculteit Cultuurwetenschappen van de OU.

Praktische informatie
Het symposium en aansluitend de oratie zijn toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp.
Het symposium vindt plaats op vrijdag 31 maart 2023 van 12.30 uur tot 15.00 uur in de aula van de OU, gebouw Pretoria, Valkenburgerweg 177 in Heerlen.
Om 16.00 uur spreekt prof. dr. Sarah De Mul haar oratie uit.
Wil u deelnemen aan het symposium en de oratie bijwonen? Meldt u zich dan vooraf aan via ou.nl/uitnodiging. Dit kan tot 24 maart 2023.
Tijdens het symposium is Engels de voertaal. De oratie wordt in het Nederlands uitgesproken.