Lezing ALV: “Waarom is hier nog geen oplossing voor bedacht?!”

31 maart 2023

Op 15 april 2023 zal de AVOU haar algemene ledenvergadering houden in Leiden. Naast een aantal verenigingszaken, staat er ook een interessante lezing op het programma. Spreker is Ronald van Gils en zijn lezing is getiteld:
'Waarom is hier nog geen oplossing voor bedacht?!'.

Ronald van Gils (1966), van oorsprong industrieel ontwerper, werkt sinds 2013 als docentonderzoeker vanuit de Hogeschool Rotterdam aan oplossingen voor praktijkproblemen in het Erasmus MC Rotterdam. Sinds 2019 is deze ‘Create4Care’ samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en Erasmus MC een officiële afdeling, met als missie de innovatiekracht van studenten, zorgprofessionals en patiënten te bundelen om dagelijkse ergernissen in het ziekenhuis op te lossen.
Het project geeft zorgprofessionals regie over hun eigen werkomstandigheden en zorgt daarmee hopelijk voor een aantrekkelijker beroep voor toekomstige generaties. Het zijn ergernissen waarbij je denkt “Waarom is hier nog geen oplossing voor?!”
De co-gecreëerde oplossingen zijn veelal ‘low-tech’ en relatief goedkoop, zoals een handig ophanghaakje voor drainpotten, maar met groot effect op de werkomstandigheden, comfort en veiligheid voor de zorgprofessionals en de patiënten.
Eén van deze van deze ergernissen is het promotieonderzoek van Ronald geworden: betere meetinstrumenten voor groeimonitoring van prematuur geboren baby’s, die alleen kunnen overleven in een couveuse, en voor wie iedere vorm van stress levensbedreigend kan zijn. De huidige meetlat voor lengte en meetlint voor hoofdomtrek geeft deze extreem stressgevoelige kinderen zoveel stress, dat deze essentiële groeimetingen domweg worden overgeslagen.
Ronald gaat vertellen over hoe het unieke Create4Care is ontstaan, met vele voorbeelden van ‘low-tech met high impact’ oplossingen. Over de eigen NLB ontwerpmethodiek: 'Niet Lullen maar Bouwen'. En wat betekent ‘nurse-proof’ ontwerpen eigenlijk? En achter de schermen: implementatie van een ogenschijnlijk simpel productje is complex, door uitermate complexe medische (IC) omgeving en de Europese Medical Device Regulation. In de lezing gaat Ronald ook dieper in op zijn zoektocht naar de ultieme ‘stressloze’ techniek voor groeimonitoring van extreme prematuren via 3D-camera’s.