Lezing 'Antonio Vivaldi, strijkmuziek en nog veel meer' op 9 november

6 november 2021

Op 9 november verzorgt dispuut 'Plein Air' weer een lezing in Nieuwspoort. Dit keer gaat de lezing over de componist Vivaldi, onder het thema 'Antonio Vivaldi, strijkmuziek en nog veel meer'. De lezing wordt verzorgd door Theo Groenen.

In 1715 schreef de Duitse ingenieur, architect, tekenaar en reiziger Von Uffenbach in zijn reisverslag van het bezoek aan Venetië dat hij zeer onder de indruk was van de speeltechniek van de priester, componist, violist, muziekleraar met het rossige haar, Antonio Vivaldi. Snelheid, de vingerposities en dynamiek waren uitzonderlijk. Waarschijnlijk heeft Von Uffenbach Vivaldi horen spelen tijdens een van de openbare concerten in het Ospedale della Pietà, klooster, meisjesweeshuis en ook meisjesmuziekschool in Venetië waar Vivaldi aan verbonden was. 

Vivaldi’s virtuositeit trok enorme belangstelling waaronder die van de Deense koning en de Habsburgse keizer. Antonio Vivaldi heeft, voor zover we weten, ongeveer 750 werken geschreven waarvan ruim 250 vioolconcerten. Een groot deel schreef hij voor de meisjes van het Ospedale, naast werken voor viool ook voor hobo, mandoline, cello, fagot, blokfluit en traverso. En Vivaldi componeerde kerkelijke muziek.

Minder bekend is dat Vivaldi het meeste geld verdiende met opera. Hij was daarbij zijn eigen impresario. Nu werden er in de tijd van Vivaldi aan de lopende band opera’s geschreven want het Italiaanse publiek wilde vooral vermaakt worden. Vivaldi’s operamuziek viel hierbij wel op door het tempo, de lyriek en het oproepen van affect en drama. Dat laatste is overigens een belangrijk wezensdeel van de Barok.

In de lezing over Vivaldi staat, in tegenstelling tot de meeste lezingen, niet het visuele maar het auditieve centraal. De spreker laat instrumentale, kerkelijke muziek en aria’s uit Vivaldi’s opera’s horen. De Russische componist Strawinsky heeft eens gezegd dat Vivaldi slechts één werk heeft gecomponeerd en daar eindeloos op heeft gevarieerd. De spreker hoopt dat na het beluisteren van de muziek we daar anders over denken. En dat we Vivaldi niet tekort mogen doen door zijn muziek alleen te beluisteren als achtergrond.

Locatie en tijdstip
Locatie: Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.
De lezing start op 9 november om 19.00 uur.

Aanmelden
Leden van de AVOU kunnen zich aanmelden via pleinairou@gmail.com.

Praktische informatie
Deelnemers moeten bij aankomst hun QR-code of een papieren vaccinatiebewijs laten zien. Uiteraard blijven mensen met klachten nog steeds thuis.