Lezing door drs. Diana de Wild 'De Romeinen in Nederland' op 5 oktober

23 september 2021

Op 5 oktober verzorgt dispuut 'Plein Air' weer een lezing in Nieuwspoort. Dit keer is het thema de bezetting van (een deel van) Nederland door de Romeinen, onder aanvoering van Julius Caesar, enkele tientallen jaren voor het begin van onze jaartelling. De lezing wordt verzorgd door historica Diana de Wild.

Julius Caesar (afbeelding) was de eerste Romeinse veldheer die voet zette in Nederland. Het was zijn achterneef Augustus, die ons land voor een groot deel toevoegde aan zijn rijk. Uiteindelijk werd in de loop van de eerste eeuw de (oude) Rijn de grens van het Romeinse Rijk in Nederland. Langs deze grens ('Limes') lagen vele forten, die deels zijn opgegraven. Dit jaar zijn deze grens en al haar vondsten door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. De vondsten in de forten en in de andere Romeinse nederzettingen laten zien hoe de Romeinen ons land veranderden. Zij bouwden voor het eerst steden in Nederland, zoals de stad Municipium Aelium Cananefatium, het huidige Voorburg.  Zij zorgden voor de eerste teksten in ons land (voornamelijk inscripties en grafitti's) en over ons land (zij klaagden al dat het hier koud en nat was). Die nattigheid heeft ons bijzondere vondsten opgeleverd zoals de prachtig bewaard gebleven houten platbodems, die over de Rijn voeren. Waarschijnlijk vervoerden zij zowel goederen als soldaten. Hoe ze precies voortgedreven werden, is nog niet helemaal duidelijk: waren het de eerste trekschuiten van ons land? 

Drs. Diana de Wild is aan de Universiteit van Leiden afgestudeerd als klassiek archeoloog. Kennis van het oude Egypte is een specialisatie van haar. Diana is als gids verbonden aan het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Zij geeft regelmatig lezingen over onderwerpen uit de oudheid, waarover zij boeiend en enthousiast kan vertellen.

Locatie en tijdstip
Locatie: Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.
De lezing start om 19.00 uur.

Aanmelden
Leden van de AVOU kunnen zich aanmelden via pleinairou@gmail.com.

Practische informatie
Deelnemers moeten bij aankomst hun QR-code of een papieren vaccinatiebewijs laten zien. Uiteraard blijven mensen met klachten nog steeds thuis.