Online symposium 'Leefstijl als medicijn bij diabetes'

28 oktober 2021

De faculteit Psychologie organiseert op vrijdag 18 november 2021 in samenwerking met de Bas van de Goor Foundation een online symposium 'Leefstijl als medicijn bij diabetes'. Het symposium is gratis en vindt online plaats. Naast een inspirerend gesprek met oud-topsporter Bas van de Goor zijn er interactieve discussies en het bespreken van uitdagingen en mogelijkheden belicht vanuit verschillende perspectieven.

Thema
Een wandelinterventie op recept (minimaal 1 x per week gedurende 20 weken) om mensen met diabetes structuur te bieden, hen te helpen het optimale resultaat uit hun lichaam te halen en dat onder begeleiding van een coach. De coach houdt jouw resultaten bij en motiveert jou en je wandelgenoten om door te gaan. En ondertussen blijf relaxed en geniet ervan! Leuk bedacht topsporters en wetenschappers, maar zo simpel werkt een leefstijlverandering niet in de praktijk. Dit symposium is bedoeld om een prikkelende discussie op gang te brengen; er is veel te doen over leefstijl als medicijn maar het is niet zo simpel als het lijkt.

Voor sommige mensen vraagt constant diabetesmanagement (te) veel. De boodschap dat bewegen een medicijn kan zijn, kan ook als confrontatie worden opgevat en resulteren in een defensieve reactie. Wat als bewegen pijn doet? Hoe bereik je die extra uitdagende kwetsbaardere groep om deel te nemen aan een gezonde leefstijlinterventie? Hoe ga je hier als zorgprofessional begripvol mee om, hoe beweeg je met ze mee en coach je niet te directief maar wel effectief? Hoe kunnen we de wetenschappelijke benadering van leefstijlinterventies beter toepassen in de praktijk? Hoe helpen de inzichten uit de topsport om zo fit en vitaal mogelijk te leven met diabetes?

Om deze vragen te beantwoorden helpt het om vanuit verschillende invalshoeken naar leefstijl als medicijn bij diabetes te kijken, hier horen we graag ook jouw mening over. Vanuit de gezondheidspsychologie delen we graag onze kennis en inzichten om de kleine stapjes in gedragsverandering te kunnen maken. Kom samen met ons in beweging! Niet alleen voor onze gezondheid, maar ook om te ervaren hoe leuk en ontspannend dit kan zijn.

Programma en aanmelden
Deelnemen aan de dag kan door je aan te melden. Bekijk het programma (waaronder het aanmeldformulier). Graag uiterlijk aanmelden op 10 november 2021.
Neem contact op via leefstijlalsmedicijn@ou.nl voor meer informatie.