Podcast 'Leer je brein leren'

25 januari 2022

In de podcast 'Over Denken' praat journalist Nynke de Jong met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk? Wat maakt dat je goed kunt leren?
Renate de Groot, hoogleraar Biopsychologie van Leren aan de Open Universiteit, legt uit welke de belangrijkste voorwaarden zijn.

Biologische voorwaarden om goed te kunnen leren, zitten vooral in de verbindingen in je hoofd. Hoe vaker je dingen herhaalt, hoe beter die verbindingen en des te beter je dingen onthoudt. Ook beweging en het eten van de juiste vetten dragen bij aan het verbeteren van je leerprestaties. Met een vet visje doe je je hersenen een groot plezier. En hoe zorgen we ervoor dat het onderwijs - ook online - aantrekkelijk blijft, en de juiste psychologische snaar raakt? Volgens De Groot mogen we best wat meer kijken naar de eigenschappen van computerspellen. Waarom zijn die zo verslavend? Hoe belonen spelletjes je wanneer je een level verder komt? Lesstof hoeft niet gegamificeerd te worden, maar het onderwijs kan wel leren van games.

Renate de Groot is hoogleraar Biopsychologie van Leren aan de faculteit Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit. Haar onderzoek richt zich op biopsychologische determinanten, zoals beweging, voeding en emotieregulatie, van leren. Op dit moment doet De Groot onder andere onderzoek naar de relatie tussen leren en bewegen van studenten in het MBO en HBO. Ook bestudeert zij de voorwaarden voor een uitdagende online leeromgeving. De Groot studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, waar zij ook promoveerde. Eerder werkte zij als onderzoeker/docent aan de faculteit Biomedische Wetenschappen van de University of Wollongong in Australië, bij de faculteit Psychiatrie en Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht en bij het centrum Brein&Leren en het AZIRE onderzoeksinstituut van de faculteit Psychologie & Onderwijs aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt de serie 'Over Denken' en ook andere podcasts waaronder 'Ik ken iemand die'. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in 'De Slimste Mens' en werkt mee aan het programma 'Beat the Champions'. Ook publiceerde ze de boeken 'Vrouw en Fiets' en 'Vrouw kijkt Sport'. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.

Luisteren
Klik hier om te luisteren via Spotify.
Klik hier om te luisteren via Google.
Klik hier om te luisteren via Apple.
Klik hier om te luisteren via Youtube.