Terugblik op jaarvergadering 2024 op de Hoge Veluwe

16 april 2024

Zoals elk jaar kleden wij de ALV aan als een interessante activiteit voor leden en introducés. Dit jaar gebeurde dat op de Hoge Veluwe. Naast (of misschien beter in) een groot natuurgebied, herbergt dit ook een vergadercentrum en het Kröller-Müllermuseum.

Het museum kon worden bezocht door de introducés, gedurende het besloten deel van de dag, de ALV. Van deze ALV komt een afzonderlijk (officieel) verslag, maar enkele punten zijn hier wel het vermelden waard. En dat betreft allereerst het afscheid van Rob van het Hof als voorzitter. Hij had dat al aangekondigd in de uitnodiging voor de ALV, en nu was het feitelijk zo ver. 

Aan het eind van de vergadering, bij de huishoudelijke beslommeringen rond de samenstelling van het bestuur (met twee herverkiezingen) was dan het punt gekomen waarop Rob na bijna twintig jaar als bestuurslid, waarvan veertien als voorzitter, de hamer overdroeg aan Daniëlle Berger, die voorlopig de functie zal waarnemen. Dat kon niet zonder enkele bijzondere bijdragen. Allereerst werd Rob live via Teams toegesproken door de rector van de OU. Die blikte terug op zijn voorzitterschap en het belang van activiteiten van en voor alumni. 

De plechtigheid werd verder opgeluisterd door een opgenomen toespraak van Theo Bovens. Hij was CvB-voorzitter in de beginjaren van Rob’s activiteiten (en later gouverneur van Limburg en senator). Rob heeft altijd met genoegen teruggekeken op de samenwerking met hem. Tot slot verleende de nieuwe voorzitter Rob het erelidmaatschap van de AVOU.

Na de lunch vervolgde het programma met een lezing van Fred Huijboom en Pierre van Meeuwen. Beiden waren eerder schoolleider in Waalwijk en Drunen en zijn na hun pensioen aan de OU gepromoveerd op een onderwerp over professionele leergemeenschappen, gericht op onderwijsverbeteringen in scholen voor voortgezet onderwijs. Hun lezing was een onderhoudende combinatie van grote praktijkervaring in het onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Dit alles brachten zij op een ontspannen en relativerende toon, waarbij de lezing ook veel reacties uit de zaal opriep.

Het laatste deel van het programma bestond uit een wandeling in groepen onder leiding van een gids door een stuk van het park. In ongeveer twee uur lieten de kundige gidsen verschillende delen zien en gaven zij zowel over de natuur als de cultuur in het park uitvoerig uitleg. Met dit alles was het een goed gevulde dag die nog afgesloten werd met een drankje en een hapje.

Jos Verkroost,
bestuurslid.

Reacties van leden

"Dank, we hebben een heel mooie dag gehad. De vergadering was duidelijk, de lezing met de filmpjes was interessant en sprak mij aan. De zon was uitbundig aanwezig op het boottochtje. Kortom: het was een zeer geslaagde dag."

"Bedankt voor weer een bijzonder dagje! Wij vonden het een leuke dag met een interessante lezing en de wandeling met de gids was geweldig. We boften met het weer, dank!"