Verslag van bezoek aan Kasteel Doorwerth (met foto's)

25 april 2022

23 April stond volledig in het teken van de middeleeuwen. In het middeleeuwse kasteel Doorwerth werden we daarin ondergedompeld, onder meer door ons lid Willem van Maren. Willem is een specialist in onderzoek naar de (vaak verdwenen) kastelen in de Gelderse vallei. Hij liet allereerst uitvoerig zien hoe de politieke en fysische geografie van de streek van grote invloed is geweest op plaatsing en functie van de kastelen daar.

Vervolgens maakte hij duidelijk hoe die functie veranderde als gevolg van technologische ontwikkelingen in het krijgsbedrijf. De uitvinding van buskruit en kanon maakte een rigoureus einde aan het nut van de kastelen voor defensiedoeleinden. Waar zij vervolgens niet voor andere doeleinden gebruikt konden worden, werden ze vaak opgenomen in andersoortige bebouwing of gewoon gerecycled door gebruik als steengroeve.

Deze zeer onderhoudende lezing vond plaats in de inspirerende omgeving van kasteel Doorwerth dat ook nog altijd veel middeleeuwse karakteristieken heeft. Weliswaar is het in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd bij de slag om Arnhem, maar het is vervolgens weer in de overwegend middeleeuwse stijl gerestaureerd die het voorheen behouden had. 

We kregen een zeer uitvoerige en deskundige rondleiding door de gidsen van het kasteel (waaronder ook weer een van onze leden) waarbij we ingewijd werden in veel opmerkelijke details van het gebouw en zijn bewoners. Al met al was het voor de deelnemers een welkome activiteiten na een periode waarin we door corona op een lager pitje of elektronisch hebben moeten opereren.


Enkele reacties van deelnemers: 

"Wij hebben een prachtige dag gehad en zeer genoten van ons verblijf in het kasteel. De organisatie verliep heel soepel, de lezing was buitengewoon boeiend, het eten was heerlijk en de rondleiding zeer interessant!"

"Complimenten voor de organisatie!"