Verslag van het bezoek aan het Boomkwekerij museum Boskoop

17 juli 2023

Op 24 juni was het eindelijk zover, het langverwachte bezoek aan Boskoop ging door! In het hart van Zuid-Holland, in een groene oase tussen de grote steden, ligt het grootste aaneengesloten boomkwekerijgebied ter wereld met ongeveer zeshonderd bedrijven. Het woord ‘boom’ zet mensen nog weleens op het verkeerde been, maar in Boskoop wordt zelfs het kleinste plantje zo genoemd.

In het Boomkwekerijmuseum werden we hartelijk ontvangen met koffie en thee. Het Boomkwekerijmuseum heeft zich als doel gesteld het cultureel erfgoed van de Sierteeltregio Boskoop te bewaren. Zoals de teelt, de gronden, de aan de boomkwekerij gerelateerde voorwerpen, de monumenten en het landschap. Het behelst ook immaterieel erfgoed: de denkwijze, de tradities en de daaraan verbonden gebruiken, verhalen en gewoonten.

De dag begon met een interessante lezing over het cultureel erfgoed ‘Sierteeltregio Boskoop’. Tijdens de lezing werd ingegaan op het ontstaan van een boomkwekerscentrum, waarvoor de kiem achthonderd jaar geleden is gelegd. Tussen 1650 en 1900 vond de ontwikkeling van vruchtbomen naar sierteelt plaats, waardoor ‘Boskoop’ meer en meer een begrip werd. Vanaf rond 1900 ontstond het grootste aaneengesloten sierteeltcentrum ter wereld. Een definitieve omslag van nuttigheids- naar sierteeltgewassen met een groot assortiment was een feit en na de Eerste Wereldoorlog was Boskoop een wereldwijd sierteelt/handelscentrum. Vanaf 2005 kwam de potcultuur op en veranderde de ‘Sierteeltregio’ naar een Greenport regio.
Na de lezing was er gelegenheid om het museum, de bibliotheek en de museumkwekerij met loods en historische boomkwekerswoning te bezoeken. De museumkwekerij achter het museum is een vollegrondkwekerij en nog in bedrijf. Bomen en planten worden er gekweekt en natuurlijk ontbreekt De Schone van Boskoop niet, beroemd om zijn heerlijke goudrenetten; in heel Europa een begrip!
Na een heerlijk lunch werd koers gezet naar de rondvaartboot. Een rondvaart is een uitstekende manier om de boomkwekerijen van dichtbij te zien en kennis te maken met heden en verleden. Vergezeld door een schipper en twee ervaren gidsen, waarvan eentje vakkundig alle bruggen opende, kregen wij in een open boot te horen dat Boskoop en het centrum van de huidige Randstad zijn ontstaan uit moeras, met een dikke veenlaag bedekt. Boskoop profiteert hiervan, want de veenlaag is een perfecte voedingsbodem voor bomen en planten.
Al varende tussen de vele sloten, zagen we zowel ‘ent’ kwekerijen als kwekerijen die zich richten op de ‘potcultuur’ van dichtbij. Bij de ‘ent’ kwekerijen dienen de oudere bomen, soms wel tachtig jaar oud, meestal als leveranciers van vermeerderingsmateriaal (stekken en enten) of snijtakken, de zogenaamde moerplanten. De bomen in potten bevatten aangepast grondmengsel en staan boven de grond. Zij hebben geen contact meer met het veen en worden via een computer gestuurd buizenstelsel van water en voedingsstoffen voorzien. Door deze teelwijze kan de Boskoopse ‘boom’ het hele jaar door worden geleverd.


Namens bestuur AVOU,

Danielle Arendse (bestuurslid)
Marianne Elderman (bestuurslid).