Videocollege: Maken spullen je gelukkig?

22 oktober 2022

Bent u zo'n shopaholic die blij wordt van tassen vol nieuwe spullen, of die staat te juichen als de bezorger voor de deur staat met uw nieuwe smartphone? Allemaal worden we blij van nieuwe spullen. Maar worden we er ook echt gelukkig van? En wat moeten we nou, nu het leven duurder wordt en we misschien géén nieuwe dure spullen meer kunnen kopen? Nele Jacobs geeft in een videocollege antwoord op de vraag of je gelukkig wordt van spullen kopen. Aan het eind van het college wijst ze u de weg naar meer geluk.

Wat gebeurt er in de hersenen?
In deze video legt levenslooppsycholoog Nele Jacobs (OU) uit wat er in onze hersenen gebeurt als we dingen kopen. SPOILER ALERT: het heeft met dopamine te maken, het geluksstofje dat ons lichaam aanmaakt als we ergens blij van worden.

Blij of gelukkig?
Maar is blij hetzelfde als gelukkig? Nee. Daarvoor moet u op zoek gaan naar wat uw eigen, oprechte waarden en interesses zijn. Wat vindt u nou echt belangrijk? Zodra u daar méér tijd aan besteedt, zult u merken dat uw eigen geluksniveau duurzaam stijgt.

De weg naar meer geluk
Het zijn principes die voortkomen uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), die psychologen hebben ontwikkeld. Wilt u weten hoe u daar zelf ook mee aan de slag kunt? Nele wijst u de weg naar meer geluk! Klik hier voor de video.

Eerdere colleges
De Universiteit van Nederland is een platform waar topwetenschappers een mini-college geven voor een groot publiek. Een aantal collega's gingen Nele Jacobs al voor. Op de website van de OU vindt u een overzicht van de colleges van OU-onderzoekers bij Universiteit van Nederland.