Webinar over daderschap en deelneming eergerelateerd geweld

28 oktober 2021

Bij het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG), onderdeel van de nationale politie, worden jaarlijks 500 complexe zaken op het gebied van eergerelateerd geweld neergelegd. In het debat over het sanctioneren van geweld gepleegd uit naam van de familie wordt weinig aandacht besteed aan de betrokkenheid van verschillende familieleden bij dat geweld. De ogen zijn vaak vooral gericht op degene die het geweld pleegt.

Op woensdag 24 november organiseert Janine Janssen vanuit haar rol als hoofd onderzoek bij het LEC EGG een webinar over daderschap en deelneming van eergerelateerd geweld.

Groepsconflict binnen een familie
Wat eergerelateerd geweld zo anders maakt dan veel vormen van huiselijk geweld, is dat het om een groepsconflict gaat in een extended family (het gezin plus opa’s, oma’s, ooms, tantes, (achter)neven en (achter)nichten). Die grote families spelen een rol bij het nemen van beslissingen om al dan niet geweld te plegen. In de praktijk zijn dan ook vaak meerdere mensen betrokken bij het plegen van strafbare feiten in naam van de familie-eer.

Niet één maar meerdere betrokken familieleden
Wat is het risico van de focus op slechts één verdachte bij eergerelateerd geweld? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen bij het vervolgen van ook anderen dan de materiële dader van geweld in eerconflicten? Het webinar probeert op deze vragen een antwoord te vinden. Het webinar biedt kennis en inzicht voor professionals uit de veiligheidszorg, zoals medewerkers van de politie, het OM en hulpverlening.

Datum, tijd en sprekers
Het webinar vindt plaats op woensdag 24 november 2021 van 9.30 tot 11.00 uur.

De sprekers op het webinar zijn:

  • Prof. dr. Janine Janssen, voorzitter, hoofd onderzoek LEC EGG, bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit, lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en de Politieacademie
  • Mr. Judith van Schoonderwoerd den Bezemer, Officier van Justitie, Openbaar Ministerie
  • Jesse Lapien, trainer Eergerelateerd geweld Steeds Sterker Academie, Sterk Huis
  • Wilfred Janmaat, coördinator, LEC EGG
  • Prof. mr. Jeroen ten Voorde, hoogleraar straf(proces)recht Universiteit Leiden.


Aanmelden
Deelname is gratis, wel graag vooraf aanmelden. Dit kan per mail, naar Karlijn Juncker (ka.juncker@avans.nl).